Def4 28ccd69532f144a62045d68e06fefffd167876ab8083736f215e0cd85410b6ae

1. Ograničite vrijeme provedeno na računalu. Na računalu postavite poseban profil za djecu kojime će biti ograničeno vrijeme korištenja računala po danu. Ostale profile drugih (starijih) korisnika zaštitite lozinkom koju djeca ne smiju znati.

 

2. Pratite stranice koje Vaše dijete posjećuje. Omogućite korištenje nekih od parental control programa koji se nalaze u kategoriji sa programima i uputama. Ukoliko djetetu dozvoljavate pristup socijalnim mrežama (Facebook, MySpace, Twitter i sl.) podesite privatnost njihovih profila te pratite njihove aktivnosti u okviru profila. Ukoliko ste odsutni, a bojaite se da bi Vaše dijete moglo odlaziti na stranice s nepoćudnim sadržajem, instalirajte besplatan program zaštite „SINI – Sigurni na internetu“ koji možete preuzeti sa www.cnzd.org

 

3. Ako je ikako moguće računalo NIKADA ne postavljajte u dječju sobu, već na mjesto koje je prometno i gdje svi imaju pristup. Ako imate više računala mogućnost da napravite radnu sobu (dio sobe) u kojoj ćete sjediti svako pored svog računala će u velikoj mjeri povećati Vaš uvid u online aktivnosti dijeteta.

 

4. Starija djeca i tinejdžeri u komunikaciji dosta koriste sleng i engleske skraćenice pa vam često njihova komunikacija čak i kada ih pratite mogu biti nerazumljivi. Upoznajte se koliko možete sa popularnim internet slengom. Spisak najupotrebljavanijih engleskih internacionalnih chat skraćenica možete pronaći u dijelu sa internet slengom.

 

5. Pričajte sa djecom o njihovoj aktivnosti na internetu. Upoznajte ih sa potencijalno ružnim situacijama koje mogu iskusiti i porazgovarajte o najboljim načinima rješavanja tih situacija.  Objasnite im šta su računalni virusi i kako se od njih zaštiti. Pokažite im na primjerima kojim stranicama mogu vjerovati, a kojima ne. Naučite ih da zaštite svoje osobne informacije, i da se i oni sami ponašaju odgovorno kada su na internetu. Na isti način na koji učite djecu da ne pričaju sa nepoznatima na ulici, naučite ih da to ne rade ni online, objasnite im da na internetu ne mora svatko biti onakav kakvim se predstavlja.

 

6. Ohrabrite dijete (i to radite stalno) da vam prijavi svaku konverzaciju ili kontakt koji im se učini čudan ili se zbog njega ne osjećaju dobro. Objasnite im da to ne trebaju brisati (zbog potencijalnih dokaza i utvrđivanja izvora poruke, danas je to lako izvodljivo ukoliko postoji opravdani razlog). Imajte u vidu da se djeca često plaše da ćete im uskratiti korištenje računala ukoliko se budu požalili i da je to po nekim istraživanjima koja su rađena u USA jedan od najčešćih razloga zašto ne prijavljuju roditeljima uznemiravanje online. Jasno im dajte do znanja da Vam prenesu sve potencijalne probleme i kako će tako osigurati korištenje računala bez zabrana.

 

7. I na kraju – budite istinski zainteresirani za ono što vaše dijete radi online. Nađite vremena da sa njim posjetite omiljenu stranicu, odigrate neku igru, porazgovarajte o tome. Stvorite neki zajednički online prostor, pa će i dijete biti otvorenije i spremnije da sa vama podijeli svoja iskustva. Pokušajte stvoriti atmosferu povjerenja u kojoj će vaše djete biti dovoljno opušteno da Vam postavlja pitanja i razgovara o svojim aktivnostima na internetu.